Virumaa toidu- ja joogitootjad inspireerisid lõunaeurooplasi
Ühised väljakutsed toidupettuste ennetamisel ja toidukvaliteedi parandamisel tõid lõunaeurooplased Virumaale, et külastada sealseid toidu- ja joogitootjaid. 26. – 28. aprillil 2022 toimus Eestis toidusektori ettevõtete konkurentsivõime suurendamise koostööprojekti QUALIFY projektipartnerite kohtumine. Külalisi võõrustas projekti Eesti partner Eesti Kaubandus-Tööstuskoda.
QUALIFY on Interreg Europe programm, mis tegeleb toiduainete sektoris olevate ettevõtete toidupettuste ennetamise ja toidukvaliteedi kontrolli teemaga. Projekti eesmärk on edendada väikese ja keskmise suurusega ettevõtete konkurentsivõimet põllumajandus-toiduainesektoris.
Igal toidutootjal on oma lugu!
Eestit külastanud projektiparterid Hispaaniast, Prantsusmaalt, Sloveeniast ja Kreekast olid üllatunud, kui kvaliteetset ja maitsvat toitu meil pakutakse. Nii mõnigi neist maitses ringkäigul esimest korda kilu, hapusaia pontšikuid ning hansat. Mitmekülgsesse külastusnimekirja kuulusid Moe Peenviinavabrik, Freezedry OÜ, Würtspagar OÜ ja Purtse Pruulikoda.
Tapa külje all asuv Moe Peenviinavabrik on viinatootmise viinud uuele tasemele, pakkudes elamusi nii muuseumituuri, gurmeetoidu kui ka põnevate lugude jutustamisega. Veinimaadest pärit väliskülalised kuulasid huviga viinatootmise nüansse ja ajalugu, lisaks pakkus palju põnevust toonekurgede armutants, mis viinavabriku õuel kõigile silma jäi. Lisaks väärib märkimist, et Moe viinal on geograafiline tähis „Estonian vodka“ ehk viin on Eesti toorainest ja toodetud Eestis.
Edasi viis teekond Väike-Maarja valda Simunasse, kus tutvuti Freezedry OÜ ehk MEKI brändi tootmise ja tehasega. Tegu on esimene ja ainsa külmkuivatuse tehnoloogiat kasutava tehasega Eestis. Sisse astudes lõi kohe ninna magusamekine puuvilja-marjalõhn ning tehasepood oli täis kõikvõimalikku külmkuivatatud toodangut, alustades marjadest lõpetades jäätise ja hernesupiga.
Rakvere Würtspagar on ainulaadne, kuna kõik seal pakutavad pagaritooted valmivad juuretise baasil, ilma pärmi ja lisaaineteta. Seega on sealsed saiad ja leivad kergemini seeditavad ja meeltmööda nii sportlastele kui taimetoitlastele. Hispaanlased arvasid, et selline pagariäri sobiks imehästi ka Barcelona tänavanurgale, et kataloonia inimesi kostitada.
Ida-Virumaa Purtse küla on kuulsaks teinud seal tegutsev Purtse Pruulikoda. Head maitsed ja haaravad nimed oskuslikult kujundatud õllepudelitel panevad iga õllesõbra rõõmustama. Kuid eriti rõõmsaks läksid Prantsuse külaliste näod, kui nad kuulsid, et õlletegemises lööb kaasa ka prantslane, kes on siinmail tänu eestlasest naisele.
Pettusennetus, kvaliteedikontroll ja autentsus
Väikese- ja keskmise suurusega ettevõtetel võib olla keerulisem toidukvaliteediga seotud teemasid hallata püsides samal ajal konkurentsis nii kodumaistel kui ka maailma turgudel. See eeldab põhjalikke teadmisi, kuid ka investeeringuid. Abiks võib olla QUALIFY projekti raames loodud veebipõhine infokogumik ehk on-line raamatukogu, mis koondab põhjaliku info pettusennetuse, kvaliteedikontrolli ja toidu autentsuse valdkondades. Infokogumik on kõigile kättesaadav Eesti Kaubandus-Tööstuskoja veebilehel SIIN.
Rahvusvahelises QUALIFY projektis osalevad Government of Catalonia – Department of Agriculture, Livestock, Fisheries and Food (juhtpartner, Kataloonia), Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Chamber of Agriculture of la Vienne (Prantsusmaa), Chamber of Commerce and Industry (Sloveenia), Bulgarian Chamber of Commerce and Industry (Bulgaaria), Region of Thessaly (Kreeka).