02.07.2024
Mida arvad plaanist tõsta mõdu lubatud etanoolisisalduse mahuprotsenti?
Regionaal- ja põllumajandusministeerium on koostanud eelnõu, mille tulemusena suurendatakse muu alkohoolse joogi etanoolisisalduse mahuprotsenti, et võimaldada erinevate traditsiooniliste toodete, nagu mõdu, turule pääs. Anna hiljemalt 4. juuliks teada, mida arvad plaanitavatest muudatusest.
Mis on plaanitava muudatuse eesmärk?
Muudatuse eesmärk on võimaldada erinevate traditsiooniliste toodete turule pääs ning luua Eesti joogitootjatele võrdsed võimalused sarnaselt teiste liikmesriikide joogitootjatega.
Keda mõjutab?
- Eesti joogitootjaid.
Mis on olulisemad plaanitavad muudatused?
- Plaanitava eelnõuga muudetakse määruse „Vabariigi Valitsuse 26. aprilli 2004. a määruse nr 134 „Alkoholi määratlemise, kirjeldamise ja müügiks esitlemise nõuded“ sõnastust selliselt, et edaspidi on muu alkohoolse joogi etanoolisisaldus 1,2–22 (kaasa arvatud) mahuprotsenti (eelnõu). Kehtiva määruse kohaselt peab see jääma vahemikku 1,2‒15 (kaasa arvatud) mahuprotsenti. Lisaks ei ole EL-i õigusaktides eraldi sätestatud muu alkohoolse joogi etanoolisisaldust.
- Tekkinud on olukord, kus lahjaks alkohoolseks joogiks loetakse jook, mille etanoolisisaldus võib olla kuni 22 (kaasa arvatud) mahuprotsenti, kuid samas ei või muu alkohoolse joogi puhul toota jooki, mille etanoolisisaldus jääb vahemikku 16–22 (kaasa arvatud) mahuprotsenti, kuhu liigitub muuhulgas traditsiooniliselt toodetud mõdu. Näiteks on traditsiooniline mõdu kääritatud meejook, mille põhikoostisosad on mesi, vesi ja pärm. Etanoolisisaldus mõdus oleneb eelkõige kääritamisprotsessist ja kasutatavast pärmist, kuid traditsioonilist valmistamisviisi kasutades võib etanoolisisaldus seal ületada ka praegu lubatud 15 mahuprotsendi piiri.
Millal jõustub muudatus?
Määrus jõustub üldises korras. Hetkel ei ole teada, millal muudatus jõustub.
Anna teada, mida arvad plaanitavast muudatusest. Tagasisidet ootan hiljemalt 4. juuliks e-posti aadressile ireen@koda.ee. Ettevõtete vastuste põhjal koostan koja seisukoha, mille edastan regionaal- ja põllumajandusministeeriumile.