22.05.2020
Riik plaanib muuta loomse toidu käitlemise hügieeninõudeid jaekaubandusettevõttes
Maaeluministeerium soovib kehtestada jaekaubandusettevõttes väikeses mahus loomse toidu käitlemise hügieeninõuded ja turustatava toidu kogused, kui tegevus on kohaliku ulatusega. Anna teada, mida arvad plaanitavatest muudatustest.
Keda mõjutab?
Jaekaubandusettevõttes, sh põhiliselt elamiseks kasutatavas käitlemiskohas, loomse toidu käitlejaid.
Mis on olulisemad muudatused?
- Eelnõu kehtestab loomse toidu käitlemise ja turustamise nõuded jaekaubandusettevõttele, mis töötleb loomset toitu ja turustab seda teisele jaekaubandusettevõttele, sh majutus- ja toitlustusettevõttele.
- Kui jaekaubandusettevõtte poolt tarnitav loomse toidu kogus ei ületa nädalas 2000 kilogrammi või 35% nädalas töödeldud loomse toidu üldkogusest, tuleb ettevõttes järgida Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EÜ) nr 852/2004 sätestatud hügieeninõudeid. Kui koguseid ületatakse, sisi tuleb järgida lisaks ka Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EÜ) nr 853/2004 sätestatud loomse toidu hügieeni erinõudeid.
- Kui värske liha, hakkliha, lihavalmististe ja -toodete kogus ei ületa kokku 1500 kilogrammi nädalas või 30% nädalas töödeldud värske liha üldkogusest, tuleb ettevõttes samuti järgida määruse (EÜ) 852/2004 sätestatud hügieeninõudeid. Kui koguseid ületatakse, tuleb ettevõttes täita lisaks ka (EÜ) 853/2004 sätestatud loomse toidu hügieeni erinõudeid.
- Kui toidu käitlemine toimub põhiliselt elamiseks kasutatavas kohas ning seal valmistatakse regulaarselt toitu selle turuleviimiseks, siis sellisel juhul võib loomset toitu turustada teisele jaekaubandusettevõttele kuni 100 kilogrammi ja 35% töödeldud loomse toidu kogusest nädalas, täites määruses (EÜ) 852/2004 sätestatud hügieeninõudeid. Kui kogused ületatakse, tuleb ettevõttes lisaks täita ka määruses (EÜ) nr 853/2004 sätestatud loomse toidu hügieeni erinõudeid.
- Eelnevad nõuded hakkavad kehtima üksnes sellele jaekaubandusettevõttele, kes tegeleb toidu kohaliku turustamisega. Kohalikuks turustamiseks loetakse loomse toidu turustamist ühelt jaekaubandusettevõtjalt teisele jaekaubandusettevõtjale, kelle ettevõte asub Eestis jaekaubandusettevõttest kuni 300 kilomeetri kaugusel.
- Hetkel kehtiv põllumajandusministri määrus „Jaekaubandusettevõttes loomse toidu töötlemise ja selle turustamise hügieeninõuded” tunnistatakse kehtetuks.
Millal plaanitakse muudatused jõustada?
1. jaanuaril 2021. a
Anna teada, mida arvad plaanitavatest muudatustest. Tagasisidet ootan hiljemalt 27. maiks e-posti aadressile kristina@koda.ee. Seejärel saadan ettevõtjate tagasiside Maaeluministeeriumile.