Vaata, milliseid muudatusi soovib riik teha kalalaeva laevapere liikmete toitlustamisel
Keda mõjutab?
Muudatused avaldavad mõju osadele reederitele.
Mis on muudatuste eesmärk?
Muudatuste abil võtab Eesti üle ELi direktiivi 2017/159.
Mis muutub?
Kaluritel, kes töötavad alla 24 meetri pikkusel kalalaeval, mis jääb merele kauemaks kui 24 tunniks ning mille puhul kalurid ööbivad sadamas laeva pardal, tekib õigus reederi kulul korrapärasele toitlustamisele. Toitlustamise üldnõuded on järgmised:
- Toidu ja joogivee kogus peab olema piisav, arvestades laevapere liikmete arvu ning reisi kestust ja iseloomu.
- Reeder peab laevaperele varuma nõuetekohast toitu ja joogivett ning korraldama korrapärase toidu valmistamise ja serveerimise.
- Toitlustamisel tuleb arvestada tasakaalustatud toitumise põhimõtetega.
- Laevaperele tuleb toit serveerida söögisaalis (edaspidi mess). Messi pindala ja sisustus peavad olema piisavad messi üheaegselt kasutavate laevapere liikmete jaoks. Vajaduse korral võib toitu serveerida vahetustega.
- Toitude serveerimisel tuleb vältida toidu saastumist ja mikroobide paljunemist ning tagada toidu nõuetekohane säilimine laevapere liikmetele üleandmiseni.
Millal jõustuvad muudatused?
Määrus jõustub üldises korras ehk kolmandal päeval pärast Riigi Teatajas avaldamist. Eeldatavasti jõustuvad muudatused lähinädalatel.
Anna teada, mida arvad plaanitavtest muudatustest kalalaeva laevapere liikmete toitlustamise korras. Tagasisidet ootan hiljemalt 25. veebruariks e-posti aadressile marko[at]koda.ee. Seejärel saadan ettevõtete tagasiside sotsiaalministeeriumile.