13.03.2019
Valmimas on toidujäätmete koguste mõõtmise metoodika
Euroopa Komisjon on avaldanud eelnõu, mille kohaselt peavad liikmesriigid vähemalt korra nelja aasta jooksul igas toidutarneahela etapis mõõtma toidujäätmete tekkimist detailsete uuringute kaudu.
Keda mõjutab?
- taime- ja loomakasvatusega, jahindusega, kalapüügi ja vesiviljelusega tegelevaid ettevõtteid
- toiduainete ja joogitootmisega tegelevaid ettevõtteid
- hulgi- ja jaekaubandusettevõtteid
- majutusettevõtteid ning toidu ja joogi serveerimisega tegelevaid ettevõtteid
- kodumajapidamisi
Kuidas hakkab toimuma toidujäätmete koguste mõõtmine?
- Eelnõu kohaselt peavad liikmesriigid vähemalt korra nelja aasta jooksul igas toidutarneahela etapis mõõtma toidujäätmete tekkimist detailsete uuringute kaudu.
- Toidujäätmete kogust tuleb mõõda igas toidutarneahela etapis: põllumajandus, toiduainetööstus, kaubandus, toidu ja joogi serveerimisega tegelevad ettevõtted ning kodumajapidamised.
- Euroopa Komisjon näeb liikmesriikidele ette metoodikad, kuidas toidujäätmete kogust mõõta. Detailse toidujäätmete uuringu tegemiseks võib kasutada näiteks toidujäätmete otsest mõõtmist, intervjuusid, tootmisstatistikat jne. Metoodikatega saab lähemalt tutvuda metoodika lisas.
- Hetkel ei ole veel teada, kuidas plaanib Eesti hakata mõõtma toidujäätmete koguseid.
Millal võetakse vastu uus metoodika?
Komisjoni ülesanne oli toidujäätmete koguste mõõtmise metoodika vastu võtta hiljemalt 31. märtsiks 2019, kuid hetkeseisuga on kavandatud otsuse vastuvõtmine selle aasta teise kvartalisse.
Ettevõtjate arvamused on oodatud hiljemalt 2. aprilliks e-posti aadressile marko[at]koda.ee. Ettevõtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostame kaubanduskoja seisukoha, mille edastame keskkonnaministeeriumile.