Eesti ettevõtted tutvuvad Helsingis Soome toiduturu eripäradega
Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul on Soome Eestile oluline kaubanduspartner ja seminar aitab Eesti toidusektori esindajatele tutvustada Soome turu eripärasid. „Korraldame seminari, kuna Soomel on oluline osa Eesti toidu ekspordis. Hindame kõrgelt, et Eesti ettevõtted on saanud endale Soomest head koostööpartnerid ja sealsed tarbijad on Eesti toodete vastu huvi tundnud. Loodan, et see huvi kasvab veelgi ja Eesti ettevõtetel on võimalus Soome tarbijate toidulauda kvaliteetsete Eesti toodetega rikastada,“ ütles minister Tamm.
„Soomet nähakse Eestis pea et koduturuna, kuid sealsele turule sisenemiseks on ülioluline teada nüansse, kas või näiteks asjaajamisest,“ selgitas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. „Eesti toidusektor on tubli, innovatiivne ja arenev ning sektori ettevõtted omavad potentsiaali nii lähi- kui kaugematel turgudel. Hoolimata kõikvõimalike digilahenduste olemasolust, on reaalse edu saavutamiseks siiski väga oluline luua silmast-silma kontakt. Just seda seminar ka võimaldab,“ kinnitas ta.
Helsingis Eesti Suursaatkonnas toimuva seminari eesmärk on selgitada Eesti toidusektori eksportööridele Soome turu eripärasid logistika ning sisseostu valguses. Seminari läbiviijad on Soome kaubanduskettide ja teiste organisatsioonide oma ala spetsialistid.
Toidusektorit tutvustavat seminari korraldavad Maaeluministeerium ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoda. Lisaks seminarile toimub Eesti Suursaatkonnas Helsingis Eesti toodete esitlus, kus oma tooteid tutvustab Soome kaubanduskettide esindajatele ning ajakirjanikele 31 Eesti toidusektori ettevõtet. Eesti ettevõtete tooteid aitab esitleda Eesti Peakokkade Ühenduse kokk Vello Kiviberg.
Seminariga samal päeval toimub toidusektori mess Gastro Helsinki 2018, mille Eesti ühisstendi korraldavad Profexpo ja turuarendustoetuse abil Eesti Toiduainetööstuse Liit. Turuarendustoetus on riigieelarvest rahastatav toetus, millega on eesmärk suurendada põllumajandustoodete ja nendest töödeldud toodete turustusvõimalusi sise- ja välisturgudel.
Messistendil esitlevad oma tooteid Puljong OÜ, Mattias Café OÜ, Kikas OÜ, Euroleib AS, Rõngu Mahl AS, Pagaripoisid OÜ, Eesti Pagar AS, Esko Talu OÜ, Arke Lihatööstus AS, Nõo Lihatööstus AS, Ecofarm, Tammejuure Mahetalu TÜ ja Vičiunai Baltic OÜ.
Lisaks ühisstendil osalejatele osalevad seminaril ka DGM Shipping AS , Rõngu Pagar OÜ, Liivimaa Lihasaaduste Wabrik OÜ, Läätsa Kalatööstus AS, Smackers OÜ, Subland OÜ, Balbiino AS, Linnamäe Lihatööstus AS, Freezedry OÜ, Alis Co Estonia OÜ, Chocolala OÜ, Arso EE OÜ, Martella OÜ, Kindel Käsi OÜ, Õllevõlur/V. Kase OÜ, Siidrikoda OÜ, Auxner OÜ ja Värska Vesi AS.
2017. aastal eksporditi Eesti päritolu kaupu Soome kokku 177,4 miljoni euro eest. Kõige rohkem, 14 559 tonni, viidi välja leiva- ja saiatooteid ning pagaritooteid (23,3 miljoni euro eest); 6066 tonni juustu ja kohupiima (19,6 miljoni euro eest) ning 7358 tonni kastmeid ja sinepit (17,4 miljoni euro eest).