Toidu käitlemine muutub tulevikus lihtsamaks
Maaeluministeerium on saatnud kooskõlastusringile toiduseaduse muutmise seaduse eelnõu. Suurim muudatus on seotud tegevusloa kohustuse kaotamisega mitmes toidu käitlemise valdkonnas. Toidu käitlemise alustamisest tuleb Veterinaar- ja Toiduametit tulevikus vaid teavitada.
Kaubanduskoda toetab eelnõu eesmärki vähendada käitlejate halduskoormust, kehtestada ettevõtte hoonete ja ruumide kohta paindlikumad nõuded ning laiendada loomse toidu turustamise võimalusi. Samal ajal tuleb oluliseks pidada ka seda, et nõuete leebemaks muutmise ja tegevusloa kohustuse kaotamise korral oleks tagatud ettevõtjatele võrdsed konkurentsitingimused ning käideldud toidu ohutus inimese tervisele.
Tegevusloa kohustusest loobumine
Eelnõu kohaselt kaob 2021. aasta 1. jaanuarist loakohustus eramajas mitteloomsete esmatoodete käitlemisel (nt porgandite riivimine, salatilehtede tükeldamine), mitteloomse ja liittoidu töötlemisel, loomse toidu töötlemisel juhul, kui tegevus on väikesemahuline ja vastab jaekaubanduse mõistele. Samuti kaob loakohustus toatemperatuurist erineval temperatuuril hoitava toidu ladustamisel jae- või hulgikaubandusettevõtetes, kui ladustamine on ainus tegevus ja toatemperatuurist erineval temperatuuril hoitava toidu käitlemisel jaekaubanduses, kui tegevus on väikesemahuline.
Seega tuleb tulevikus toidu käitlemise alustamisest Veterinaar- ja Toiduametit vaid teavitada, siiani võis toidu käitlemisega alustada alles pärast järelevalveametniku kontrolli toimumist. Kuigi kaob tegevusloa taotlemise kohustus, jäävad kehtima kõik toiduohutusega seotud nõuded, mis peavad olema täidetud enne majandustegevusteate esitamist ja käitlemisega alustamist.
Lisaks loobutakse seaduse tasemel sätestamast, millistel alusel määrab toidukäitleja toidu säilitamisnõuded. Toidu säilitamise nõuete täitmise eest vastutab toidukäitleja ning need töötatakse välja ja kehtestatakse ettevõtte enesekontrolli tegevuste raames.
Kaubanduskoda toetab ideed lihtsustada toidukäitlemisega alustamist ja nõustub, et väikeses mahus toidu käitlemisel on võimalik tagada toiduohutus ka ruumide ja seadmete nõuetele erandeid rakendades. Põhimõte, et käitlejal on parimad võimalused vastutada toiduohutuse tagamise eest, on õige. Kuid väikesemahulise toidukäitleja puhul ei pruugi piisata hügieeni- ja säilitusnõuete täitmiseks ainult ettevõtte enesekontrolli tegevustest. Väikesemahulistel toidukäitlejatel ei ole sageli piisavaid teadmisi, võimekust ega kogemust määramaks säilimisaega, teostamaks säilivuskaitseid ning vajalikke analüüse.
Seetõttu toetab Kaubanduskoda Toiduliidu ettepanekut mitte loobuda tegevusloa nõudest ettevõtjate puhul, kes käitlevad kiirestiriknevat toitu ning kehtestada viited toidu säilitamisnõuete (aeg ja temperatuur) määramise alustele.
Ettevõtte ruumidele ja seadmetele kehtivatest nõuetest erandite kehtestamine
Kaubanduskoda pooldab ka mikroettevõtjatele ja väiketapamajadele leebemate nõuete kehtestamist, mis annab võimaluse alustada toidu käitlemisest väiksemate investeeringutega. Nõuete ühtlustamisega tagatakse sarnases olukorras olevate käitlejate võrdne kohtlemine.