Kehtestatakse kloraadi piirnormid toidus
Mis on muudatuste eesmärk?
Kehtestada ajutised piirnormid kloraadi jääkidele toidus.
Keda mõjutab?
Toiduainetööstuse ettevõtteid.
Mis on olulisemad muudatused?
Hetkel kehtivas Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruses nr 396/2005, mis reguleerib erinevate pestitsiitide jääkide piirnorme taimses ja loomses toidus, ei ole eraldi mainitud kloraati. Ainetele, mida määruses ei ole nimetatud, kohaldub üldine lubatud jääkainete piir 0,01 mg/kg. Euroopa Komisjoni poolt tellitud uuringus selgus aga, et kuna kloraat tekib kõrvalproduktina ka veepuhastusprotsesside käigus ja satub toiduainetööstuses vee kasutamise kaudu ka toitudesse, siis praeguste tehniliste võimaluste juures ei ole ka kõige parmat toiduhügieeni praktikat järgides võimalik paljude toitude puhul saavutada kloraadi taset alla 0,01 mg/kg. Seetõttu on koostatud eelnõu, millega määratakse erinevatele toitudele sellised lubatud kloraadi piirnormid, mis ei kujuta tervisele ohtu, kuid mida on võimalik toiduainetööstuses saavutada hügieeninorme järgides. Need vaadatakse 5 aasta jooksul üle ja kui tehnoloogiliselt on võimalik kloraadi jääke toidus vähendada, kehtestatakse uued piirnormid.
Millal plaanitakse muudatused jõustada?
20. päeval pärast Euroopa Liidu Teatajas (Official Journal of the European Union) avaldamist.
Ettevõtjate arvamused on oodatud hiljemalt 18. veebruariks e-posti aadressile heikki.vosu[at]koda.ee. Ettevõtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostame kaubanduskoja seisukoha, mille edastame Maaeluministeeriumile.