Muudetakse dimetüüleetri kasutustingimusi ja jääksisalduse piirnormi toidus
Mis on muudatuse eesmärk?
Muudatusega tagatakse ekstraheerimislahustite kasutamisega seotud toidu turustamise kohta kehtestatud Euroopa Liidu nõuete üle võtmine ning täpsustatakse loomse valgu toodetest rasva eraldamiseks kasutatava lahusti dimetüüleetri kasutustingimusi.
Keda mõjutab?
Muudatuse peamiseks sihtgrupiks on rasvatustatud loomse valgu toodete valmistajad, kuid ka nende toodete kasutajad toiduainetööstuses.
Mida muudatustega reguleeritakse?
- Tehtava muudatusega jagatakse seni ühe rühmana käsitletud rasvatustatud loomse valgu tooted kahte rühma, eristades kollageeni ja selle derivaate teistest loomse valgu toodetest, sealhulgas želatiinist, ning sätestatakse rasvatustatud kollageeni ja selle derivaatide kohta lahusti jääksisalduse senisest suurem piirnorm.
- Teistele rasvatustatud loomse valgu toodete kohta, sealhulgas želatiin, jääb kehtima senine dimetüüleetri jääksisalduse piirnorm 0,009 mg/kg.
- Rasvatustatud kollageenis ja selle derivaatides lubatakse dimetüüleetriga ekstraheerimise tulemusel dimetüüleetri suurimat jääksisaldust 3 mg/kg.
- Määruse lisa täiendatakse märkustega, mis täpsustavad želatiini ja kollageeni mõisteid.
Millal määrus jõustub?
Määrus jõustub kolmandal päeval pärast selle avaldamist Riigi Teatajas. Hetkel ei ole teada täpset jõustamise kuupäeva.
Ettevõtjate arvamused on oodatud hiljemalt 09.maiks e-posti aadressile merike.koppel[at]koda.ee.
Ettevõtjatelt laekunud tagasiside põhjal koostame kaubanduskoja seisukoha, mille edastame Maaeluministeeriumile.